Diagnosticul in medicina de familie

Medicul de familie are in grija sa atat oameni bolnavi cat si sanatosi. Stabilirea diagnosticului de sanatate se pune in absenta oricarei boli.

Pentru a stabili acest lucru medicul foloseste investigarea clinica si paraclinica amanuntita. Cand este necesar se foloseste de ajutorul colegilor de specialitate, activitatea lor largind posibilitatile de diagnostic.

Diagnosticul incepe in cabinetul medicului de familie prin anamneaza sau discutia cu pacientul urmarind antecedentele familial, personale, factorii de risc. Se continua prin examinarea clinica a pacientului.

Desi foarte util examenul clinic trebuie confirmat. Spre exemplu, diagnosticul clinic de angina pectorala trebuie confirmat cu ajutorul ECG, de repaus sau de efort. Iar diagnosticul clinic de ulcer gastric trebuie confirmat cu ajutorul examenului radiologic, al endoscopiei digestive superioare si al testelor pentru Helicobacter pylori.

In medicina clasica diagnosticul se baza pe culegerea informatiilor de catre medic prin prisma experientei personale.

Medicina moderna se bazeaza pe dovezi pentru e exclude erorile medicale, pentru a oferi un act medical uniform si de calitate, prin confirmarea diagnosticului prin metode stiintifice.

Colegiul Pacientilor – Asociatie de pacienti, protectia pacientilor, drepturile pacientilor, asigurari private de sanatate, asigurari publice de sanatate, CAS, CNAS.