Ecografie

Ecografia este o investigatie noninvazivă, atraumatică și neiradiantă ce foloseşte emisia şi captarea de unde ultrasonice (de foarte înaltă frecvenţă) pentru examinarea diferitelor organe interne ale corpului uman.

Cu ajutorul ecografiei pot fi efectuate investigaţii pentru afecţiuni ale aparatului cardio-vascular, afecţiuni abdominale, afecţiuni ginecologice, urologice, senologice, endocrinologice, musculo-scheletale, neurologice sau materno-fetale. Gama de investigaţii prin ecografie este practic nelimitată în cazul organelor interne ale corpului uman, rezultatul fiind obţinut rapid, în timp real.

Ce trebuie să știți înainte de efectuarea investigației

Pentru anumite tipuri de ecografie este necesară pregătirea Dvs. înainte de procedură. De exemplu, ați putea fi rugat să beți câteva pahare cu apă înaintea examinării propriu-zise în cazul ecografiei generale, abdominale sau pelvine.

Programarea pentru ecografie generală, abdominală sau pelvină se poate face la minim 3 zile de la efectuarea unei examinări radiologice cu bariu sau irigografie.

Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare ecografică vă vor fi comunicate de personalul medical la programare, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi a afecţiunii examinate.

În mod normal, o investigaţie ecografică se desfăşoară pe parcursul a 20 de minute.

Cum se desfășoară examinarea

Va trebui să stați culcat pe masa de consultaţie – de regulă întins pe spate.

Examinarea se va face direct pe corpul pacientului, caz în care i se va solicita expunerea zonei pentru examinare.

În vederea efectuării investigaţiei ecografice, pe zona de interes a corpului va fi aplicat un gel cu rol de a permite propagarea undelor ultrasonice între sonda de investigaţie a aparatului şi corpul uman.

Prin baleierea cu ajutorul unei sonde ultrasonografice se vor obţine imagini ale organelor interne care vor fi apoi preluate şi interpretate de un sistem de calcul performant, în timp real.

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5