Genetica

Alergii alimentare si intolerante – testare genetica

Desi diferenta dintre alergiile alimentare si intolerante este clar definita stiintific (alergia este imun-mediata, in timp ce intoleranta nu), cele doua tipuri de reactii adverse la alimente sint frecvent confundate, atit de pacienti si de publicul larg, cit si de personalul medical. Este important sa discutam despre acest subiect din doua motive: primul motiv este dat de gravitatea simptomelor din alergiile alimentare, care pot pune in pericol viata pacientilor, in special a pacientilor copii, iar acest lucru impune recunoasterea rapida a simptomelor si interventia in urgenta; al doilea motiv vine din convingerea extrem de raspindita in populatia globului ca reactiile la alimente ar fi foarte raspindite, iar una din cinci persoane considera ca are o alergie alimentara.

De fapt, cei afectati de alergii alimentare sint departe de a reprezenta 20% din populatia globului. Se pare ca intre 4 si 7% din copiii prescolari au alergii alimentare (cel mai frecvent la laptele de vaca, oua, soia, crustacee), iar gravitatea simptomelor variaza de la urticarie la soc anafilactic si deces. Toleranta pentru laptele de vaca si oua creste cu virsta, astfel ca la adulti alergiile alimentare sint diagnosticate doar la 1-2% din populatie.

Alergiile alimentare sint mediate imun, cel mai frecvent de Imunoglobulina E. Aceasta este un anticorp pregatit de agresiuni majore, parazitare, iar reactia imuna stirnita fata de alergenii alimentari este una exagerata. Productia suplimentara de histamina amplifica, la rindul ei, aceasta reactie disproportionata, si astfel se ajunge la soc.

Exista si alergii alimentare mediate non-IgE, mai rare, recunoscute in copilarie, cum ar fi sindromul enterocolitic indus de proteine alimentare, precum si alergii mixte, mediate IgE si non-IgE, ca de exemplu tulburarile gastrointestinale eozinofilice (care se trateaza prin dieta de excludere).

in contrast cu alergiile, intolerantele alimentare sint nespecifice, iar simptomele produse de ele seamana cu alte forme de disconfort descrise frecvent, in special in tulburari functionale precum sindromul colonului iritabil.

Unele intolerante alimentare presupun un proces fiziopatologic organic, ca de exemplu intoleranta la lactoza, datorata deficitului sau blocajului enzimei lactaza. Altele sint reactii care apar in mod obisnuit dupa un exces, iar la persoanele intolerante se manifesta dupa cantitati mici – ca de exemplu intoleranta la cafea sau la tiramina din brinzeturi.

Majoritatea intolerantelor alimentare ramin, insa, neexplicate. Simptomele apar tirziu, dupa citeva ore de la consumul alimentului netolerat, persista un timp variabil, de la citeva ore la citeva zile, pot fi datorate si aditivilor alimentari (glutamat monosodic, sulfiti).

Care sint simptomele intolerantei alimentare?

Probleme respiratorii, rinita, urticarie si chiar angioedem pot aparea similar fenomenelor din alergii. Diferenta este timpul lung de instalare a simptomelor dupa consumul alimentelor si persistenta lor indelungata. De asemenea, pentru diferentiere, se va face testarea IgE specifica si rezultatul negativ va demonstra absenta alergiei. Alte simptome sint disconfortul gastrointestinal, durerile de cap, oboseala, comportament schimbator.

Pentru ameliorarea simptomelor in sindromul colonului iritabil, singura metoda eficienta de stabilire a dietei personalizate este prin determinarea anticorpilor IgG specifici fata de alimente. Pacientii care urmeaza aceasta dieta vor constata initial disparitia unor simptome, apoi chiar instalarea unor tolerante aparute fata de unele alimente dupa perioada de excludere a acestora din meniu. Astfel, dupa o anumita perioada, pacientii pot reintroduce un aliment, iar mentinerea tolerantei depinde de cantitatile de aliment ingerate.

Ce este testul de intoleranta alimentara NATGE?

Un test imunoenzimatic semicantitativ pentru IgG specifice fata de 181 de alimente, de la legume, fructe, lactate, peste, carne, pina la condimente si cereale. Rezultatele care arata intolerante ridicate fata de anumite alimente vor fi mentionate in mod particular in buletinul de analiza, precum si in meniul recomandat ulterior. Acest test permite stabilirea unei diete de excludere cu rezultate excelente in ameliorarea simptomelor si in instalarea si mentinerea tolerantei.

Va stam la dispozitie pentru intrebari suplimentare.