Hipertensiunea arterială și riscurile asupra sănătății

Hipertensiunea arterială (HTA), cunoscută și sub numele de tensiune arterială ridicată, este o afecțiune comună caracterizată prin presiunea ridicată a sângelui în artere. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale întâlnite în întreaga lume și reprezintă un factor major de risc pentru numeroase complicații de sănătate.

Hipertensiunea arterială evoluează frecvent silenţios, fără semne sau simptome care să alerteze pacienţii asupra prezenţei bolii. Din acest motiv este importantă măsurarea la intervale regulate de timp a tensiunii arteriale (TA).

Hipertensiunea arterială este diagnosticată atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice (presiunea arterială în timpul contracției inimii) și/sau diastolice (presiunea arterială în timpul relaxării inimii) depășesc limitele normale.

Există mai mulți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, inclusiv:

 1. Ereditatea: Antecedentele familiale de hipertensiune pot crește riscul de a dezvolta și alte generații ale aceleiași familii.
 2. Vârsta: Tensiunea arterială crește odată cu înaintarea în vârstă. Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială crește semnificativ odată cu trecerea de la vârsta de 40 de ani.
 3. Stilul de viață nesănătos: Consumul excesiv de sare, fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și alimentația nesănătoasă pot contribui la creșterea riscului de hipertensiune arterială.
 4. Boli asociate: Anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia și bolile renale, pot crește riscul de hipertensiune arterială.

Riscurile hipertensiunii arteriale:

Hipertensiunea arterială netratată sau necontrolată poate duce la numeroase complicații grave de sănătate. Iată câteva dintre cele mai frecvente riscuri asociate cu hipertensiunea arterială:

 1. Boli cardiovasculare: Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, atacul de cord, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Presiunea crescută a sângelui suprasolicită inima și vasele de sânge, ceea ce poate duce la deteriorarea acestora și la apariția complicațiilor grave.
 2. Afecțiuni renale: Hipertensiunea arterială netratată poate afecta rinichii și poate contribui la apariția bolilor renale, inclusiv la insuficiența renală cronică.
 3. Probleme oculare: Presiunea arterială ridicată poate afecta vasele de sânge din ochi, ceea ce poate duce la deteriorarea vederii și chiar la orbire în cazuri severe.
 4. Complicații în timpul sarcinii: Hipertensiunea arterială poate fi periculoasă în timpul sarcinii și poate crește riscul de preeclampsie, care poate avea consecințe grave pentru mama și făt.
 5. Alte afecțiuni asociate: Hipertensiunea arterială poate agrava alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat și bolile pulmonare.

Prevenție și management:

Prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale sunt esențiale pentru reducerea riscurilor și menținerea unei stări de sănătate optime. Iată câteva recomandări pentru prevenirea și managementul hipertensiunii arteriale:

 1. Adoptarea unui stil de viață sănătos: Menținerea unei alimentații echilibrate, reducerea consumului de sare, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool și realizarea de exerciții fizice regulate pot ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
 2. Monitorizarea tensiunii arteriale: Verificarea regulată a tensiunii arteriale și menținerea unui jurnal al măsurătorilor pot ajuta la depistarea precoce a oricăror modificări și ajustarea tratamentului.
 3. Tratament medicamentos: În cazul în care schimbările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a controla tensiunea arterială, medicul poate prescrie medicamente antihipertensive pentru a menține valorile tensiunii arteriale în limitele normale.
 4. Monitorizarea și gestionarea altor afecțiuni asociate: Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să fie supravegheate și să primească tratament adecvat pentru alte afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile renale.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă și periculoasă, care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este esențial să luăm în considerare factorii de risc, să adoptăm un stil de viață sănătos și să urmăm îndrumările medicului pentru a preveni și controla hipertensiunea arterială.