HPV-ul: ce trebuie să știi dacă ai fost testat pozitiv

vurus hpv generic 2

Auzul că ați fost testat pozitiv pentru HPV poate fi o lovitură. Ce se întâmplă în continuare?

Ei bine, în primul rând, nu sunteți singur.


Mai mult de 80% dintre oameni vor fi infectați la un moment dat în viața lor.


Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, sistemul nostru imunitar elimină virusul înainte de a se dezvolta probleme de sănătate. Riscul de cancer crește dacă corpul dumneavoastră nu poate lupta împotriva virusului dintr-un motiv oarecare.

Ce este HPV-ul?

HPV-ul reprezintă virusul papiloma uman. Există mai mult de 100 de tulpini ale virusului.


Virusul trăiește pe pielea noastra și este răspândit în timpul contactului intim.

Cele mai multe tulpini de HPV nu provoacă cancer - sau niciun simptom. Cu toate acestea, în cazurile în care HPV-ul prezintă simptome, acestea ar putea include:

- Condiloame genitale

Anumite tulpini de HPV provoacă papiloame genitale, sau condiloame, la bărbați și femei. Aceste condiloame vor apărea de obicei la câteva luni după ce ați fost expus la HPV. Ele pot fi tratate cu medicamente eliberate pe bază de rețetă sau pot fi înlăturate. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) scriu că condiloamele genitale pot dispărea de la sine, să rămână la fel sau să crească ca mărime sau număr.

Alte tulpini de HPV sunt cunoscute pentru a fi la risc și pot provoca cancer. HPV 16 și HPV 18 sunt două tulpini legate în mod obișnuit de cancer, dar există și alte câteva subtipuri cu risc înalt.

La femei, aceste tulpini pot provoca:

- Cancer de col uterin

- Cancer vulvar


La bărbați, tulpinile cu risc ridicat de HPV pot provoca:

- Cancer penian


Alte probleme de sănătate

HPV-ul poate provoca și alte probleme de sănătate, inclusiv:

- Precanceroză la nivelul vulvei și colului uterin

- Papiloame respiratorii, sau papiloame pe corzile vocale

- Papiloame la copii mici. În cazuri rare, HPV-ul poate fi transmis de la mamă la copil în momentul în care acesta iese din canalul de naștere.

Cum este diagnosticat HPV-ul?

HPV-ul nu prezintă de obicei niciun simptom, așa că poate fi greu să îți dai seama că îl ai. Din acest motiv, se spune că toată lumea ar trebui să presupună că va fi expus la HPV la un moment dat în viața lor, de aceea e important sa facem screening regulat si sa ne vaccinam.





Read more about:

#CAMPANIE HPV 2024