Implementare proiect -Cod SMIS 110676, POCA

Asociatia Colegiul Pacientilor anunta inceperea implementarii proiectului: ”Dezvoltarea capacitatii Asociatiei Colegiul Pacientilor de a se implica in formularea si promovarea de alternative la politicile de sanatate publica initiate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”

Scopul proiectului: Dezvoltarea capacitatii Asociatiei Colegiul Pacientilor de a se implica in formularea si promovarea de alternative viabile la politicile de sanatate publica initiate de Guvernul Romaniei prin Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precum si prin Consiliile locale ce administreaza infrastructura medicala, alternative ce doresc sa vina in sprijinul dezvoltarii de sisteme si standarde comune.

Prin aceste propuneri dorim sa se reflecte mai bine nevoia cetatenilor privitor la continutul si modul de livrare a serviciilor medicale catre populatie prin asigurarea publica de sanatate in cadrul pachetului de baza, a pachetului minimal si a programelor nationale si totodata se urmareste cresterea calitatii si accesibilitatii actului medical catre populatie.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Imbunatatirea procesului legislativ din sanatate prin implicarea Asociatiei Colegiului Pacientilor in formularea de 3 propuneri de politici publice de sanatate ca si alternative la politica de sanatate publica (domeniile amulatoriu, paraclinice, spitalizare, etc)

2. Elaborarea de propuneri ce sa vina in sprijinul cetatenilor in ceea ce priveste simplificarea procedurilor birocratice si administrative din sanatate si cresterea calitatii actului medical in cadrul unitatilor medicale administrate de autoritatile publice locale.

3. Sustinerea sistemului de sanatate prin avansarea unor propuneri care sa faciliteze accesul la serviciile medicale si sa simplifice legislatia existenta in sanatate.

4. Prin formularea propunerilor si a masurilor alternative la politica de sanatate publica se doreste cresterea capacitatii Asociatiei Colegiul Pacientilor de a se implica in promovarea egalitatii de sanse, a unei dezvoltari durabile la nivel local, regional si national.

5. Selectia si consilierea unui numar de 300 persoane , membre a grupului tinta eligibil pentru aceasta cerere de proiecte, pentru strangerea de informatii necesare elaborarii acestor politici alternative (prin mese rotunde, work-shopuri, interactiuni cu pacienti, vizite in spitale, etc), politici ce urmeaza a fi sintetizate intr-un manual tiparit.

6. Asigurarea transparenţei informaţiilor referitoare la proiect şi la rezultatele acestuia precum si stabilirea unui sistem eficient de comunicare internă între toate părţile interesate implicate în gestionarea proiectului

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:

1. 300 persoane din cadrul ONG-uri, parteneri sociali si personal din institutii publice selectati, consiliati si instruiţi în domeniul sanatatii publice

2. 3 politici publice alternative în domeniul sanatatii publice (subdomeniile ambulatoriu, paraclinic, spitalizare) elaborate

3. 1 manual editat si tiparit in 100 exemplare ,ce cuprinde concluzii formulate de grupul tinta si 3 politici alternative elaborate in domeniul sanatatii publice

4. 20 persoane selectate din cadrul grupului tinta (din cadrul reprezentantilor ONG-urilor) participante la un curs de formare specific domeniului public de sanatate, urmand a se obtine 20 certificari

5. Informare si publicitate pe toate canalele de promovare

6. 3 politici publice alternative în domeniul sanatatii publice (subdomeniile ambulatoriu, paraclinic, spitalizare) promovate şi acceptate

Valoarea totală a proiectului este de 990.386,62 lei, din care valoare eligibila nerambursabilă din FSE 815.275,85 lei, valoare eligibila nerambursabilă din bugetul naţional 155.303,07 lei şi cofinanţare Asociatia Colegiul Pacientilor 19.807,70 lei. Proiectul este implementat în perioada 7 septembrie 2018-6 septembrie 2019. Codul MySMIS al proiectului este 110676.


Acestea sunt rezultatele si Politicile Alternative generate prin Proiect:

1. Politica Alternativa elaborata de CP pt cresterea duratei consultatiei in ambulatoriu

2. Politica Alternativa elaborata de CP pt spitalizarea continua

3. Politica Alternativa elaborata de CP pt eliminarea plafoanelor la investigatii de laborator

4. MANUAL de POLITICI ALTERNATIVE de sanatate