Lancet a publicat ca rezultatele din studiile vaccinului faza 1/2 COVID-19 sunt încurajatoare

Realitățile distopice generează viziuni utopice. Apariția dramatică a SARS-CoV-2 în viețile noastre și pandemia COVID-19 ulterioară au creat dezvoltarea activă a aproape 200 de candidați la vaccin.1 Știința se dezvăluie lumii în timp real în toate incertitudinile sale glorioase, dar și în toate realizările sale atente, greu câștigate și reale. Pe măsură ce studiile vaccinului COVID-19 progresează rapid și cu multă așteptare, două astfel de realizări sunt publicate în The Lancet

Sunt raportate rezultatele a două studii vaccinale COVID-19 în fază timpurie2, 3, unul de la investigatorii de la Institutul Jenner de la Universitatea Oxford (Oxford, Marea Britanie), cu sprijinul AstraZeneca și al doilea de la anchetatorii susținuți de CanSino Biologics din Wuhan, China.

Ambele grupuri au folosit un vector adenoviral și ambele raportează vaccinul obținând răspunsuri umorale la domeniul de legare al receptorului glicoproteinei spice SARS-CoV-2 până la ziua 28, precum și răspunsurile celulelor T. Ambele raportează evenimente adverse locale și sistemice ușoare, cum ar fi febra, oboseala și durerea la locul injecției. În niciun proces nu a fost raportat un eveniment advers sever.

Andrew Pollard și colegii lor au raportat studiul randomizat al unei faze 1/2 ale unei injecții cu vaccinul COVID-19 vectorat de cimpanzeu adenovirus. Formularea vaccinului la o concentrație a fost testată pe un vaccin meningococ conjugat quadrivalent comparativ la 1077 adulți sănătoși (50% bărbați, 90 · 9% albi) în vârstă de 18-55 ani (mediană de 35 de ani, IQR 28-44), recrutat din cinci centre din Marea Britanie și a urmat 28 de zile.

Evenimente adverse locale și sistemice, cum ar fi oboseala, cefaleea și sensibilitatea locală au apărut frecvent la vaccinurile COVID-19, dar au fost tolerabile și în mare parte ameliorate de paracetamol. Nu s-au produs evenimente adverse grave. Anticorpi neutralizanți au fost generați la mai mult de 90% dintre participanți pe diferite analize. Răspunsurile au fost susținute până la 56 de zile de observație. Un subset mic, selectat non-aleatoriu, cu doza a doua, a crescut reacții de neutralizare puternică și puține evenimente adverse ușoare.

Important, răspunsurile celulelor T au fost induse la toți participanții.

Wei Chen și colegii săi raportează 3 rezultate dintr-un studiu randomizat în faza a 2 a unei injecții de vaccin VACV-19 vectorat cu adenovirus nereplicant. Formularea vaccinului la două concentrații (adică 1 × 1011 sau 5 × 1010 particule virale pe mL) a fost testată împotriva placebo în rândul a 508 adulți sănătoși expuși COVID-19 (50% bărbați) cu vârsta cuprinsă între 18 și 83 ani (în medie 39 · 7 ani) recrutați dintr-un centru din Wuhan, China și a urmat 28 de zile. Evenimente adverse, cum ar fi febra, oboseala, cefaleea sau durerile de pe site-ul local au avut loc până în ziua 28 în 294 (77%) din 382 de vaccinați și 61 (48%) din 126 de pacienți cu placebo. Sexul masculin a fost asociat cu apariția scăzută a febrei după vaccinare. Nu s-au produs evenimente adverse grave. Seroconversia a avut loc la mai mult de 96% dintre participanți, iar anticorpii de neutralizare au fost generați în aproximativ 85%. Mai mult de 90% au avut răspunsuri ale celulelor T. Persoanele mai mari de 55 de ani au avut răspunsuri umorale ceva mai mici (deși încă mai mari decât placebo), la fel ca și persoanele cu imunitate vectorială anterioară, dar acești factori nu au afectat răspunsurile cu celule T. Imunogenitatea nu a diferit în funcție de sex.

Aceste rapoarte de încercare sunt extrem de anticipate. Rezultatele ambelor studii au o probă bună pentru studiile din faza 3, unde vaccinurile trebuie testate pe populații mult mai mari de participanți pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestora. În general, rezultatele ambelor studii sunt în mare măsură similare și promițătoare, în ciuda diferențelor în vector, în locațiile geografice ale populațiilor studiate și testele de neutralizare utilizate. Fără a atrage inferențe cauzale, explorarea asociațiilor de vârstă și sex cu evenimente adverse și imunogenitate raportate de Chen și colegi și de longevitatea răspunsului de către Pollard și colegii sunt binevenite, având în vedere sarcina diferențială a rezultatelor severe la adulții în vârstă și științe emergente în jurul efectelor vaccinului diferențiate specifice sexului.4

Aceste studii cu vaccinul COVID-19 sunt mici, astfel încât prudența inferențială este justificată, dar explorările sunt laudabile. Diversitatea etnică în ambele studii a fost foarte limitată.

Ambele studii au utilizat vectori adenovirus pentru a livra și studia vaccinul COVID-19, un mijloc inovator și eficient de dezvoltare a vaccinului în mijlocul unei pandemii. Capabili să genereze răspunsuri umorale, celulare și înnăscute, vaccinurile vectorate cu adenovirus au mult potențial. Platforma a obținut licența de reglementare a Comisiei Europene doar la 1 iulie 2020, cu vaccinul Ebola. Rămâne mult necunoscut despre acestea și despre alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare, inclusiv longevitatea răspunsului și imunogenitatea la adulții în vârstă sau alte grupuri specifice, cum ar fi cele cu comorbidități care sunt adesea excluse din studiile clinice sau grupurile etnice sau rasiale mai afectate de COVID-19.5, 6, 7, 8 Cum ar trebui să arate studiile din faza 3? Acestea ar trebui să fie rapide, pragmatice și suficient de mari pentru a aborda eficacitatea în subgrupurile de interes.

Va fi suficientă o singură doză la adulții în vârstă sau este necesară o doză de rapel? Lonjitudinea răspunsului sau ratele de scădere diferă de un regim de două doze și longevitatea protecției clinice necesită răspunsuri mediate de celule? Există diferențe specifice de gazdă în ceea ce privește imunogenitatea în funcție de vârstă, sex sau etnie? Răspunsurile celulelor T se corelează cu protecția indiferent de titrurile umorale? Există evenimente adverse specifice la gravide? Ca puncte de schimb pentru schimbarea infecției, ar trebui să fie implementate modele de încercare care răspund la riscul diferențial sau care sunt îmbogățite pentru rețelele de infecție.

Semnalele de siguranță din aceste două încercări importante sunt liniștitoare. Dar când lucrurile sunt urgente, trebuie să procedăm prudent. Succesul vaccinurilor COVID-19 se bazează pe încrederea comunității în științele vaccinului, ceea ce necesită o evaluare cuprinzătoare și transparentă a riscurilor și comunicarea onestă a potențialelor prejudicii. Mână în mână cu traiectoria studiului vaccinului, este necesară urgent infrastructura de farmacovigilență, inclusiv supravegherea infecției asimptomatice la persoanele vaccinate și nevaccinate, dacă se determină atât riscul absolut cât și relativ al rezultatelor adverse ale vaccinului, precum boala sporită.9 să fie implementat în paralel cu încercările de faza 3 și în pregătirea pentru derularea fazei 4. O astfel de infrastructură va fi necesară într-o gamă largă de populații și setări și pentru spectrul viitoarelor vaccinuri COVID-19.

O distribuție echitabilă a viitoarelor vaccinuri COVID-19 necesită, de asemenea, o evaluare detaliată a nevoilor și priorităților din țările locale, implicarea comunității și încredere. Planificarea globală este în curs, 10, 11, dar ar trebui să fie susținută și informată de realități locale specifice. Numai astfel, aceste rezultate încurajatoare ale primelor faze incipiente ale studiilor randomizate pot oferi remediul global pentru care dorim cu toții.

Lancet nu declara interese concurente in aceste proiecte.

Articol tradus de Cristian Sas