Mamografie

Ce reprezintă mamografia

Mamografie reprezintă o examinare radiologică a sânului, atraumatică care permite obţinerea imaginilor structurii anatomice a sânului cu ajutorul radiaţiilor X, în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor mamare. Investigația poate ajuta medicul specialist pentru a descoperi eventuale tumori și a le diferenția pe cele maligne de cele benigne. În anumite cazuri, după efectuarea mamografiei, medicul vă poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare precum ecografia mamară, RMN sâni sau efectuarea unei puncții-biopsii.

Ce ar trebui să știți înainte de a vă programa la o examinare mamografică

Expunerea la radiaţia X este permanent controlată, iar doza de iradiere este menţinută la un minim absolut.

Medicul curant va decide dacă investigaţia radiologică mamografică este indicată şi vă va recomanda efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii.

Orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la un interval de 1-2 ani.

Examinarea radiologică mamografică durează aproximativ 5 minute, timp în care va trebui să stați în picioare în timpul expunerii, cu faţa la aparat, folosind dispozitivul ghidare al aparatului.

Este contraindicată în timpul sarciniiCum vă pregătiți pentru investigație

În cazul femeilor fertile, examinarea se realizează numai într-o anumită perioadă a ciclului menstrual. Medicul specialist vă va oferi toate detaliile referitoare la această perioadă.

Pacientele cu implanturi mamare trebuie să informeze personalul medical înaintea efectuării investigaţiei, despre acest aspect.

În timpul investigației, sânul dumneavoastră va fi poziționat pe o platformă a aparatului și va fi comprimat oșor cu o paletă specială, cu scopul de reduce grosimea sânului pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice.

Este posibil ca în timpul investigației să simțiți o ușoară tensiune în sân, care va dispărea în momentul în care sânul se va decomprima.

În cazul în care ați mai efectuat mamografii anterioare, prezentați-vă cu ele la medicul curant.

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5