Oncologie moleculara

Inovator: diagnosticul armonizat cu terapia

Pe masura ce descoperim tot mai multi markeri genetici cu relevanta clinica, modul in care privim tratamentul cancerului se schimba fundamental: de exemplu, neoplaziile mieloproliferative (dupa definitia OMS) pot fi diagnosticate si clasifi cate mai clar cu ajutorul acestor markeri, iar raspunsul la tratament poate fi apreciat din timp si deciziile terapeutice pot fi luate cu mai mare certitudine.

Consecinte:

pacientii cu LMC tratati cu tirozin-kinaza au o speranta de viata de trei ori mai mare si va creste si mai mult. Un lucru este clar: acesti pacienti trebuie atent investigati prin metode citologice si de biologie moleculara. Date similare exista si pentru terapia tumorilor solide, unde tratamentele noi sunt extrem de eficiente – ca, de exemplu, anticorpii anti-EGFR in tratamentul carcinoamelor colorectale metastazante –, dar numai pentru acei 60% din pacienti la care tumorile nu prezinta mutatii ale genei K-RAS.

Stiati ca …

Cu un palmares de peste 12000 de teste BCR-ABL, synlab este lider in ingrijirea pacientilor cu LMC din Germania?

Expertii considera ca trebuie exclusa intotdeauna mutatia K-RAS inainte de aplicarea terapiei cu anticorpi anti-EGFR?

In Germania aproximativ 80000 de pacienti cu tumori sunt tratati anual cu 5FU, iar 3 – 5% dintre ei au efecte adverse toxice grave?

In peste 320 din cele 21000 de probe analizate de la pacientii tratati cu 5FU a fost detectata mutatia exonului 14 din gena DPD, care duce la fenomene toxice?

In prezent, FDA aproba terapia biologica antitumorala numai in cazurile in care raspunsul terapeutic individual este masurabil.

Metode:

Hibridizari

PCR alela-specific

PCR cantitativ

Secventiere

Microscopie

Flowcitometrie

Citologie medulara

Celule tumorale circulante

Coloratii citochimice

Imunofenotipari

Diferentieri limfocitare

Cum demonstram asigurarea calitatii?

DAkks – din 2009, acreditarea laboratorului conform standardelor

151890 si 17025

Participari cu succes la controlul periodic interlaboratoare

Rezultatele de laborator sunt conforme cu directivele OMS,

DGHO si Reteaua Europeana de Leucemie.