Pacienții cu arsuri grave vor putea fi tratați în Belgia

Saptamana aceasta, Guvernul a aprobat un memorandum de de parteneriat între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN şi Ministerul Apărării din Belgia, referitor la internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul Militar ”Regina Astrid” din Bruxelles

Conform purtătorului de cuvânt al instituției, Dan Cărbunaru, prin acest act normativ se creează un cadru care permite colaborarea instituțiilor din cele două state în legătură cu internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave la Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles.

Spitalul Militar “Reine Astrid” din Belgia, cel mai mare centru pentru pacienții cu arsuri grave din Benelux, deține 7 paturi pentru tratamente intensive și 28 de paturi pentru cazuri mai ușoare,fiind dotat cu cele mai specializate echipamente medicale de specialitate.

În România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii și severe, cu mult sub numărul real de pacienți cu arsuri grave care necesita ingrijire medicala specializata.. Transferul acestor pacienți într-un centru performant este vital și trebuie să se realizeze în termen de 24-48 de ore pentru a asigura o șansă mai mare de supraviețuire și de recuperare.

În prezent, tratarea pacienților cu arsuri grave în străinătate se face în baza unui transfer, recomandat de comisiile de specialitate constituite la nivelul spitalelor în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență (MAI). Finanțarea tratamentului în străinătate în faza acută este efectuată fie de CNAS (pacienții asigurați), prin Formularul European S2.