Scanarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice, dar are aplicabilitate pe scară largă şi în evaluarea patologiei cardiace, în special ischemice, precum şi în cazul afecţiunilor neurologice de tipul Alzheimer, Parkinson şi epilepsie.

Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, iar scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin „fuzionarea” celor două scanări, oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale şi metabolismul acestora.

În multe afecţiuni şi, în special în cazul cancerului, investigaţia PET/CT poate detecta schimbări morfologice cu 6 pâna la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Literatura ştiinţifică arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri.

Investigaţiile PET/CT sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide, oferind informaţii esenţiale despre starea de sanatate a pacienţilor, ce permit medicilor sa detecteze şi să diagnosticheze bolile în faza incipienta şi să identifice tratamentul adecvat.

PET/CT este indicat a fi efectuat în contextul următoarelor afecţiuni:

PET/CT pentru afecţiuni Oncologice

Scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronică) poate ajuta medicii să identifice exact sursa cancerului.

Acest fapt este posibil deoarece metabolismul multor celule canceroase este intens, şi prin urmare sintetizează glucoza radioactivă (zahărul) care este injectat în corpul pacientului înainte de examinarea tomografică.

Zonele care au absorbit intens glucoza radiomarcată sunt identificate pregnant pe imaginea scanată PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografia computerizată standard) sau MRI (tomografia de rezonanţă magnetică), care pun în evidenţă doar structura anatomică, şi nu pot identifica tumorile vii, active.


Dacă este identificat devreme, cancerul poate adesea fi vindecat. O scanare PET/CT poate fi folosită în diagnosticul precoce pentru a-i ajuta pe medici să determine cea mai bună metodă de tratament. O scanare PET/CT a întregului organism poate detecta, înainte de a fi adoptat un anumit tip de tratament, dacă cancerul este izolat într-o anumită zonă sau dacă s-a extins şi spre alte organe.

CE ESTE CANCERUL?

Cancerul se manifestă în forme variate. În fapt, cancerul apare atunci când celulele organismului încep să se înmulţească haotic. În mod normal, celulele organismului cresc, se divid şi produc la rândul lor alte celule pentru a menţine corpul sanatos şi a-i permite să funcţioneze corect. Totuşi, acest proces poate să fie deviat uneori de la cursul normal: celulele continuă să se înmulţească, deşi corpul nu are nevoie de celule noi. Unele tipuri de celule sunt mai vulnerabile, putând da naştere mai uşor procesului de înmulţire anormală. Masa celulelor excedentare creează o formaţiune sau tumoră, care poate fi benignă sau malignă.

• Tumorile benigne nu sunt canceroase. 

Ele pot fi adesea îndepărtate chirurgical şi de cele mai multe ori nu se dezvoltă la loc. Celulele din tumorile benigne nu se împrăştie în alte părţi ale corpului. Şi, cel mai important, tumorile benigne pun foarte rar viaţa în pericol.

• Tumorile maligne sunt canceroase. 

Celulele din tumorile maligne sunt anormale şi se înmulţesc necontrolat. Aceste celule pot invada şi distruge ţesuturile din jurul lor. În procesul numit metastază, celulele canceroase migrează de la organele din care se dezvoltă şi ajung în alte părţi ale corpului, unde continuă să crească. Celulele cancerului ovarian, de exemplu, migrează de obicei în cavitatea abdominală şi la organele interne vecine. Până la urmă, ele pot invada fluxul sangvin şi limfatic (cele două sisteme vasculare care spală şi hrănesc toate organele corpului) şi călătoresc astfel către organe aflate oriunde în corp. Metastaza este procesul prin care cancerul „colonizează” alte organe, pentru a produce noi tumori în organism.

PET/CT pentru afecţiuni Cardiologice

Scanarea PET/CT oferă o metoda de apreciere a gravitatii bolii de inima si masoara impactul acesteia asupra functionarii ei. 


Inima are un mod cu totul special de a furniza un flux de sânge mai mare, atunci când este nevoie, în perioadele de exercitiu fizic sau de stress. O retea de artere si vene colabate, actioneaza ca o retea de rezerva, gata sa fie folosita daca inima are nevoie de ea. Inima mai are capacitatea de a dezvolta vase de sânge adiacente pentru a aduce sângele la inima, atunci când ar avea nevoie de o cantitate mai mare.

Atunci când vasele de sânge se subtiaza ca urmare a bolii coronariene, unele dintre vasele de sânge colabate se deschid, astfel ca inima sa poata metine un flux de sânge optim. O parte din acest circuit sangvin care ar trebui sa fie activat în situatiile de stress sau exercitiu fizic este necesar pentru functionarea inimii în starea de repaus a organismului.

De fapt, fluxul de sânge catre tesutul inimii, la momentul de repaus fizic, nu este redus (asa încât simptomele nu pot fi detectate) pâna când blocajul nu este masiv. Acesta se poate întâmpla atunci când toate vasele de sânge din regiunea respectiva sunt complet folosite pentru a face fata nevoilor inimii din starea de repaus fizic. O subtiere suplimentara sau blocarea vaselor de sânge va împiedica muschiul inimii sa primeasca sângele de care are nevoie, chiar si în starea de repaus fizic a organismului.

Implicaţii ale PET/CT în Cardiologie:

  • poate detecta boala coronariana, chiar înainte ca simptomele clinice sa apara;
  • poate determina extensia bolii coronariene, înainte si dupa tratament;
  • poate demonstra daca un tratament chirurgical, destinat îndepartarii efectelor blocajului arterial, va îmbunatati functionarea inimii

PET/CT pentru afecţiuni Neurologice

Scanarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea, localizarea precoce, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile neurologice, de tipul Alzheimer, Parkinson si epilepsie.

În multe afecţiuni PET/CT poate detecta schimbări morfologice cu 6 pâna la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Literatura ştiinţifică arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri.

O SCANARE PET/CT POATE ARATA MOFIDICARILE BIOLOGICE ALE CREIERULUI CARE POT FI PROVOCATE DE ALZHEIMER, ÎNAINTEA ORICARUI ALT TIP DE ANALIZA.

Boala Alzheimer poate fi identificata cu câtiva ani înainte ca simptomele sa se declanseze. Detectia precoce si confirmarea bolii Alzheimer permite:

  • terapia medicamentoasa precoce, pentru a încetini pierderea capacitatii pacientului de a functiona;
  • planificarea viitorului înainte de pierderea capacitatii intelectuale;
  • diagnosticarea precisa si sigura a altor procese de dementa, depresii cronice si îmbatrânire normala;
  • ajutor în descoperirea si dezvoltarea de noi terapii;
  • speranta.

Detectia timpurie

Scanarea PET/CT este o analiza care poate diagnostica boala Alzheimer suficient de devreme pentru a folosi tratamentele medicamentoase, a linisti pacientii care se tem ca au boala dar în fapt nu o au, sau pentru a adopta tratamentul potrivit bolii descoperite.