Preventia

Activitatea prventiva reprezinta o componenta importanta in practica medicului de familie. Preventia vizeaza pacientii asimptomatici, sanatosi ce apartin unor grupe de risc de a dezvolta o anumita boala.

Prin metode de imunizare, screening, testari diverse, chimioprofilaxie, pot fi prevenite un numar mare de afectiuni, medicul de familie este cel care acorda laturei preventive o importanta la fel de mare ca si celei curative.

Activitatea medicala a medicului de familie nu are limite precise, ea se intinde in functie de nevoile pacientului insa acesta are obligatia de a se consulta cu alti specialisti ori de cate ori situatia o impune

Dificultatea sau insuccesul unui tratament se datoreaza stadiului avansat de boala, astfel incat interventia preventiva este aceea care permite abordarea eficienta si precoce in stadiile presimptomatice ale bolii.

Conceptul de baza al preventiei se bazeaza pe faptul ca, pentru unele boli, cunostintele sunt atat de avansate cat si metodele de diagnostic incat ele nu ar trebui sa conduca la deces.

Colegiul Pacientilor – Asociatie de pacienti, protectia pacientilor, drepturile pacientilor, asigurari private de sanatate, asigurari publice de sanatate, CAS, CNAS.