Radiologie dentara digitala

Ce este o radiografie dentara?

De cele mai multe ori, in urma unui examen clinic nu se poate stabili gravitatea unei afectiuni dentare sau gingivale. De aceea, pentru evaluarea corecta a acestora, este necesara o radiografie dentara.

Radiografia dentara clasica reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor moi, realizata prin expunere la radiatii X. Astfel, dintii si structurile mai dense apar cu alb, iar cariile, infectiile si alte modificari in densitatea osoasa apar cu nuante de gri.

Avantajele radiografiei digitale

Datorita evolutiei tehnologice in stomatologie, acum, in doar 9 secunde si fara radiatii, se poate obtine o imagine digitala complexa a dintilor.

Cercetarile in domeniu atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% in momentul utilizarii unui senzor digital comparativ cu folosirea unui film radiologic. Acest fapt se datoreaza proprietatilor senzorului, care il fac mult mai sensibil la fotonii radiatiilor X. Astfel, pana si femeile insarcinate pot beneficia de o radiografie.

Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional.

Tipuri de radiografie

Radiografie retroalveolara – se realizeaza pentru a obtine o imagine a intregului dinte, de la coroana pana la radacina acestuia. Aceasta este extrem de importanta in tratamentul endodontic

Radiografia Bite-wing – este utilizata pentru detectarea cariilor interdentare

Radiografia panoramica – furnizeaza o imagine de ansamblu asupra ambelor arcade, fara detalii de finete, cum ar fi cariile. Acest tip de radiografie este util in cazul tratamentelor ortodontic

Aceasta sectiune a fost realizata cu sprijinul Logo nou Dr Leahu mare