Spre sfarsitul toamnei domnul N se prezinta pentru un consult acuzand durere la nivelul gambelor, senzatie de picior greu, furnicaturi, cu toate acestea traia asa de aproxiativ 3 luni, la acel moment spunand ca piciorul sau a inceput sa fie mai rau spre sfaristul verii. Dupa acesta prima parte a consultului am zis sa trecem la “treaba” si, domnul N, a fost invitat sa se aseze pe patul de consultative pentru a-i putea fi indepartat pansamentul pus de colegii de la camera de garda a unui spital din Bucuresti. Dupa indepartarea acestuia (din afirmatiile domnului N pus in urma cu 2 zile) am constatat, dupa cum se poate vedea si in poza intitulata “inainte”, ca avem de-a face cu un ulcer de gamba care a prins ambii muschi gastrocnemieni ai gambei respective. 

Au urmat o serie de intrebari legate de situatia care a dus la aparitia acestei suferinte: este prima oara cand apare? A aratat mai rau de atat? Ce ati facut pana acum pentru a trata acesta problema? Ati avut varice? Aveti diabet zaharat? Toate aceste intrebari pentru a putea sa stabili daca exista o afectiune care sa se fi aflat la baza situatiei cu care ne confruntam la acel moment amandoi, ca, dupa o scurta perioada de gandire, sa primesc raspunsul “Varicele sunt venele aceelea care se umfla, nu? Am de multi ani, stau mult in picioare.” 

Apoi, la o examinare mai atenta am observant ca domnul N avea toate semnele de insuficenta venoasa periferica, dintre care, mi-a sarit in ochi o coloratie mai inchisa a pielii din jurul si deasupra gleznelor, predominant, in schimb, pe piciorul neafectat. Aceasta dermita ocre (sub denumirea sa medicala) este ceva ce a aparut undeva in urma cu cativa ani impreuna cu umflarea venelor de la nivelul gambelor.

Acum, ca terminasem urmatorul pas al consultatiei, puteam merge mai departe sa vedem cu ce avem de-a face, anume, doua zone de ulceratie, cu forma ovalara, adancime de aproximativ o unghie a degetului mic, una cu diametrul lung de aproximativ 12 cm, iar cealalta de aproximativ 8 cm.

Pe parcursul urmatoarelor 3 saptamani am incercat diverse variante de tratament local cu scopul de a “curata” zona de ulceratie pentru a putea incepe ceea ce avea sa fie un lung proces de recuperare si refacere. Trecand prin diverse combinatii de substante cu rol bactericid, dezinfectant am ajuns la o combinatie care parea a da rezultate, pe care am decis ca o vom putea folosi pentru a incepe efectiv tratamentul plagii, lucru care s-a si intamplat, de altfel, cu o frecventa de 1 pansament pe zi.

Totusi, dupa o luna de la inceputul tratamentului, nu parea sa mearga in directia care care imi doream sau cu viteza cu care ma asteptam sa mearga, lucru care m-a determinat sa reiau discutia cu domnul N si sa readresez intrebari de la primul consult, de data aceasta am primit raspunsul “ da, mai beau, daca mi se ofera si mai si fumez cat pot, ca imi place”, ca sa ma asigur ca nu toate raspunsurile anterior primite la prima noastra intrevedere au fost false am decis sa ii masor glicemia si am constatat ca intr-adevar domnul N nu avea diabet, lucru care m-a bucurat, deoarece aceasta boala ar fi ingreunat inzecit recuperarea si refacerea.

Astfel am facut recomandarea de a renunta la consumul de alcool si de tutun. Ceea ce am obtinut, in schimb, a fost o rarire a numarului de tigari fumate si o renuntare intermitenta la alcool, doar de sarbatori “mai beau si eu un pahar”.

Dupa acesta minima schimbare a stilului de viata al domnului N urmatoarele luni de zile au inceput a fi din ce in ce mai fructuoase din punctul de vedere al recuperarii, zonele de ulceratie reducandu-se vizibil de la o luna la alta, zona de infectie nemaifacndu-si aparitia.

Ajunsesem, dupa 5 luni de tratament practic zilnic (in fiecare zi de lucru, in weekend primind recomandare sa mearga la un serviciu de tip camera de garda pentru a i se schimba pansamentul) in punctul in care parea a se intrezari linia de final.

Dupa aceste 5 luni de tratament atat medicamentos oral cat si local, am fost nevoit sa lipsesc un numar de zile de la serviciu, astfel domnului N fiindu-i recomandat sa mearga la colegii din camera de garda pentru a i se schimba pansamentul si, am fost surprins sa primesc urmatoarea relatare dupa intoarcerea mea la cabinet, am aflat ca dansul fusese la o camera de garda la care mai fusese si anterior unde, la acel moment (acum deja cu 7 luni in urma) primise recomandarea de amputatie, medicul care il consultase spunandu-i ca nu au ce sa ii fac altceva, de data aceasta, in schimb, acelasi medic dupa consult s-a aratat foarte incantat de ce vedea, de data aceasta recomandarea a fost aceea de a i se recolta piele pentru a se efectua o grefare in zona de gamba afectata cu scopul de a grabi refacerea zonei ulcerate acum cu tesut de granulatie prezent (asa se numeste tesutul colorat rozaliu care este semnul ca zona respetiva se reface).

Toata aceasta relatare m-a bucurat, m-a facut sa imi dau seama ca desi m-am batut cu cel din fata mea pret de mai multe luni de zile, insistenta in a urma tratamentul medicamentos recomandat intocmai, a meritat cu varf si indesat, acum ne aflam pe drumul cel bun spre finalul pe care amandoi ni-l doream, asa ca am continuat, de data aceasta cu pansamnete la 2 zile, deja nemaifiind justificata schimbarea pansamentului zilnic. 

Astfel dupa in 3 luni de zile am ajuns la forma finala, desi cu cicatrici la suprafata acum domnul N nu mai avea durere sau furnicatura, nu mai simtea picioarele grele, nu se mai deplasa cu aceeasi dificulate ca anterior primei noastre intrevederi si, poate mai important decat toate cele mentionate anterior, parea sa zambeasca, sa se bucure. Acesta a fost un caz greu care, cu perseverenta din partea amandorura, am reusit sa il aducem la forma care poate fi regasita in poza intitulata “dupa” tratament.