Rezonanță Magnetică

Dacă aveți nevoie de o investigație RMN trebuie să știți că doctorul v-a prescris examinarea pentru a obține mai multe informații medicale cu privire la starea dumneavoastră de sănătate și pentru a vă oferi un diagnostic corect.

Ce reprezintă investigația RMN?

Investigația prin Rezonanță Magnetică este o metodă de diagnostic modernă, de înaltă performanță, neiradiantă și neinvazivă, care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru vizualizarea diferitelor organe sau țesuturi ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Investigația RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, fiind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator. De asemenea, reprezintă cea mai eficientă metodă pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singura procedură neinvazivă, care oferă o imagine detaliată a ligamentelor, tendoanelor sau meniscuri.

Pregătirea pentru investigația RMN

Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul vă solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, puteți să vă desfăşurați activitatea, să vă administrați tratamentele curente şi să aveți o alimentație normală.

Înaintea efectuării investigaţiei, veți fi rugat să completați un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezentați rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

Pe perioada examinării, va trebui să renunțați la bijuteriile metalice sau proteza dentară, iar în cazul femeilor se recomandă sa renunţe la machiaj.

La momentul prezentării, personalul medical vă va oferi un halat special pentru consultaţie, și dacă este necesar un set de căști de protecție pe care să le purtați pe întreaga perioadă a investigaţiei.

Cât de sigură este investigația RMN

Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care aveți stenturi, proteze metalice, valve cardiace metalice, stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, stimulatoare neuroelectrice sau fragmente metalice în ochi.

De asemenea, nu este recomandată efectuarea unui RMN în cazul unei femei însărcinate. De aceea, înainte să vă programați pentru o investigație RMN este bine să discutați toate aceste aspecte cu doctorul dumneavoastra de familie sau specialist.

Ce se întâmplă în timpul investigației RMN

În vederea examinării veţi fi rugat să vă aşezaţi pe masa de consultaţie care vă va oferi confortul maxim posibil. Vi se va înmâna un dispozitiv de alarmă pe care îl puteţi folosi pentru a contacta radio-operatorul în timpul examinării, în caz de necesitate.

Pe întrega durată a investigației, veţi auzi zgomote specifice de funcţionare ale aparatului, fiind un aspect normal în această procedură, însă nu veţi simţi nici un disconfort, nici o durere. Aparatul este fix şi este deschis la ambele capete, prin urmare nu se poate închide accidental.

Cât va dura investigația

În mod obişnuit, o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un examinarea unui singur seg­ment al organismului dumneavoastră, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5