Sfaturi pentru public, mituri despre Coronavirus (2019-nCoV – Myth busters )

Animalele de companie pot răspândi noul coronavirus (2019-nCoV)?

În prezent, nu există dovezi că animalele / animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru vă protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot trece între animale de companie și oameni.

Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

OMS recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus (2019-nCoV) este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru 2019-nCoV, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus (2019-nCoV). Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare cu o gamă largă sau cu parteneri.

Traducere supervizată de Cristian Sas, Expert in politici publice de sănatate.