Speranta nu moare de cancer

Statisticile arată că, în fiecare zi, un copil din România este diagnosticat cu cancer. Cele mai frecvente tipuri de tumori care afectează copiii sunt:

  1. leucemiile (31%)
  2. limfoamele (16%)
  3. tumorile sistemului nervos central (14%)
  4. tumorile osoase și de țesuturi moi (7%)

De acum, copiii recent diagnosticați cu cancer pot face parte dintr-un program de testare genetica  gratuită.


MedLife a lansat primul program gratuit de testare genetică pentru copiii diagnosticați cu cancer, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic.

Acest program se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu orice tip de cancer, începând cu luna noiembrie 2022.

Astfel, pacienții care nu au început protocolul terapeutic sau se află la începutul tratamentului oncologic vor putea beneficia de terapii țintite.

Un singur test analizează majoritatea claselor de mutații genetice care pot apărea în 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Sunt investigate 523 gene pentru mutații punctiforme prin deleţii, duplicaţii sau inserţii și gene de fuziune care implică 1.385 gene.

Beneficiile testarii:

· Acest test identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer.

· Sunt evaluați mai mulți biomarkeri, atât cei frecveți, cât și cei mai rari, cu un singur test.

· Rezultatele sunt mai rapide, nefiind necesară testarea etapizată.

· Eliminarea riscului de a rămâne fără material biologic, așa cum se poate întâmpla în cazul testelor care analizează etapizat un număr limitat de mutații. 

Ghidurile Internaționale de Specialitate recomandă testarea comprehensivă genomică ca metodă pentru detectarea alterărilor genomice în diverse tipuri de cancer. Studii multiple au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%.

Illumina TruSight Oncology 500 este unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, disponibil în premieră în România, care permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulelor canceroase. Mai exact, cu un singur test se analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.

Mai multe informatii despre acest program puteti gasi aici: https://www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer)