Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin: Înțelegerea importanței HPV

vacin hpv 2024

Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin este crucială pentru sănătatea femeilor din întreaga lume. Vaccinul împotriva virusului HPV este cel mai eficient atunci când este administrat înainte ca o persoană să fie expusă virusului HPV, de obicei între 9 și 14 ani. Cu toate acestea, vaccinarea este recomandată și persoanelor de până la 26 de ani și, în anumite cazuri, până la 45 de ani pentru cei care nu au fost vaccinați încă.

Toate tipurile de cancer de col uterin sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV), un virus extrem de comun care se răspândește prin contact sexual. Infecția cu HPV nu înseamnă automat că vei dezvolta cancer de col uterin, deoarece de cele mai multe ori, organismul luptă natural împotriva virusului. Totuși, dacă infecția persistă timp de mulți ani, aceasta poate duce la modificări precanceroase la nivelul colului uterin, numite displazie. Dacă nu este tratată, displazia se poate dezvolta în cancer cervical.

Ecranizarea cancerului de col uterin prin teste regulate de screening este vitală pentru detectarea și prevenirea timpurie a acestei afecțiuni. Vârsta recomandată pentru efectuarea screening-ului este cuprinsă între 21 și 65 de ani, cu frotiul de Papanicolau indicat o dată la trei ani. Dacă ai peste 25 de ani și ai efectuat un test de HPV DNA împreună cu frotiul de Papanicolau, s-ar putea să poți prelungi intervalul de screening la cinci ani. Este recomandat să discuți această opțiune cu medicul tău.

Vaccinarea împotriva HPV este cel mai eficient mod de a preveni cancerul de col uterin. Fetele cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani ar trebui să primească două doze de vaccin la șase luni distanță, în timp ce adolescenții și femeile cu vârsta între 15-45 de ani ar putea necesita trei doze, urmate de o consultatie medicală pentru a discuta circumstanțele individuale.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un obiectiv istoric de eliminare a cancerului de col uterin care e privit  ca amenințare la adresa sănătății publice. Planul lor ambițios stabilește că o țară trebuie să aibă mai puțin de 4 cazuri de cancer de col uterin la 100.000 femei pe an pentru a fi considerată "eliminată". OMS a stabilit un set de trei obiective cheie pentru atingerea acestui obiectiv până în 2030, cunoscute sub numele de ținta 90-70-90, care includ vaccinarea, ecranizarea și tratarea afecțiunilor cervicale.

Read more about:

#CAMPANIE HPV 2024