Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului 2021- “Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”

Începând cu anul 2019, comunitatea internaţională marchează, la data de 17 septembrie, Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului.

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume.

Potrivit OMS, în fiecare zi, aproximativ 800 de femei și 6.700 de copii își pierd viața în timpul nașterii. În plus, zilnic, aproape 5.400 de copii sunt născuți morți, iar 40% dintre aceste decese survin în timpul travaliului sau al nașterii. Majoritatea deceselor materne și a nou-născuților sunt evitabile prin furnizarea de îngrijiri sigure și de calitate în timpul sarcinii, nașterii și în primele zile de viață.

Astfel, campania din acest an, cu tema "„Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”, urmăreşte o creştere a gradului de informare şi conştientizare globală cu privire la siguranţa îngrijirii femeilor şi a nou-născuţilor, precum şi promovarea de acţiuni destinate reducerii riscurilor evitabile actului medical asociat.