Alătură-te celei mai informate comunități de pacienți din România

Obține servicii medicale, acces la tratamente și consultații. Cunoaște-ți drepturile


Vrei să afli detalii despre afecțiuni frecvente, precum diabetul?

Înscrie-te în baza noastră de date și primești periodic informații noi și utile pentru pacienți


Fii la curent cu informații esențiale despre afecțiunile importante

Ce este diabetul și ce trebuie să știi ca să poți acționa la timp

Diabetul zaharat este o boală cronică, necontagioasă, caracterizată prin creșterea nivelului de glucoză din sânge. Este o afecțiune care, în timp, poate dăuna inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor, nervilor și altor organe.

Diabetul apare în momentul în care pancreasul nu mai produce suficientă insulină (sau deloc), sau în cazul în care insulina nu este asimilată în organism în mod corect. Acest hormon (insulina) este un element cheie care permite glucozei ingerate (prin alimentație) să migreze din sânge în celulele corpului pentru a produce energie, în același fel în care toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză.

Care sunt tipurile de diabet și cum se caracterizează?

Diabet tip 1

 1. Se caracterizează prin deficit absolut de insulină. Printr-un proces autoimun, sunt atacate celulele care produc necesarul de insulină. Reprezintă 5-10% dintre cazuri.

Diabet tip 2

 1. Se caracterizează prin deficit relativ de insulină. Spre deosebire de tipul 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau întârziat, și se poate manifesta la orice vârstă. Reprezintă peste 90% din totalul de cazuri.

Prediabet

 1. Reprezintă condiția medicală a pacienților care prezintă alterări ale toleranței la glucoză. Valorile sunt crescute, dar nu în mod îngrijorător, ceea ce duce adesea la depistarea tardivă a prediabetului.

Diabet gestațional

 1. Se manifestă exclusiv la femeile nediagnosticate cu diabet înainte de sarcină. Printre riscuri se numără și avortul spontan, nașterea prematură sau posibilitatea de a dezvolta diabet de tip 2.

Află mai multe informații despre diabet devenind membru al comunității Colegiul Pacienților.

Peste 10% din populația planetei suferă de diabet

În România, aproximativ 1.5 milioane de persoane trăiesc cu diabet

1 din 2 adulți cu diabet nu știe că suferă de această boală. La nivel global, sunt peste 422 de milioane de oameni cu această boală, iar studiile estimează că până în 2030 numărul acestora ar putea crește până la 643, iar până în 2045 ar putea ajunge la 783 de milioane. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt pacienți nediagnosticați.

Situația nu arată mai bine nici în rândul copiilor și adolescenților, astfel încât 54% dintre acești au sub 15 ani.

Află care sunt simptomele care ar trebui să-ți pună semne de întrebare și prezintă-te imediat la medic dacă ai motive de îngrijorare.

Acționează la timp pentru a preveni sau întârzia diabetul!

Care sunt cauzele și simptomele diabetului

Diabetul este o boală influențată de o multitudine de factori: genetici (istoricul familiei), factori de mediu (dieta nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea), dar și factori care țin de stilul de viață (fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul). Dacă există acești factori favorizanți, trebuie să știi care sunt simptomele care pot apărea, astfel încât să poți acționa la timp:

Simptomele diabetului de tip 1

 1. Senzație constantă de sete și gură uscată
 2. Pierdere bruscă în greutate
 3. Urinare frecventă
 4. Lipsă de energie, senzație de oboseală
 5. Vedere încețoșată
 6. Senzație continuă de foame

Simptomele diabetului de tip 2

 1. Sete excesivă și senzație de gură uscată
 2. Infecții fungice frecvente
 3. Urinare frecventă și abundentă
 4. Vindecare lentă a leziunilor
 5. Lipsă de energie, oboseală extremă
 6. Vedere încețoșată
 7. Furnicături, amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor
 8. Foame excesivă cu scădere în greutate


Ce trebuie să faci dacă ai simptomele de mai sus

Controlul de specialitate este esențial. Dacă ai simptome, dar nu le poți asocia, te sfătuim să te programezi la un consult de Medicină Internă. În cazul oricărei suspiciuni, medicul te va îndruma către un specialist în Diabet și Boli de Nutriție.

Diabetul poate avea complicații grave dacă nu este diagnosticat la timp. Prin scăderea glicemiei în organism, vor fi afectate membre și organe precum ochi, rinichi, picioare, vase de sânge etc. Orice dezechilibru poate duce la disfuncții grave, care afectează viața pacientului.

Alătură-te comunității Colegiul Pacienților și rămâi în temă cu tot ce trebuie să știi despre diabet, dar și alte boli și afecțiuni importante.

Înscrie-te prin completarea formularului de mai jos.


Share pe: